Batterier: hjälten i tekniken

De flesta utav oss äger en tv-apparat, och till tv:n har vi digitalboxen, och surroundsystemet. Och vad har vi till alla dessa apparater? Jo, en fjärrkontroll som vi navigerar med och i den finns teknikens sanna hjälte: batteriet.

Att ett batteri skulle vara hjärtat i modern teknik kanske inte är något som man tänker på så ofta – men det stämmer faktiskt. Tittar man på de flesta apparater idag så drivs de av just batterier såsom våra telefoner, fjärrkontrollen till tv:n och brandvarnaren i köket för att nämna några få. Och samtidigt som tekniken utvecklas så utvecklas även våra batterier. Till exempel håller forskare i USA just nu på med att utveckla en ny typ av litiumjon-batteri för telefoner som ska ha superprestanda enligt tidningen Ny Teknik. Likaså är forskare i Singapore i full fart med att även utveckla ett batteri som man påstår kunna ladda på två minuter och man väljer även att beskriva detta genombrott som det största sedan litiumbatteriet uppfanns för 34 år sedan. Enligt Svenska Dagbladet ska dessutom detta batteri kunna laddas hela 10 000 gånger vilket motsvarar en hållbarhetstid på 20 år – batterier idag har vanligtvis en levnadstid om 500 laddningar, så det är en bra skillnad om man säger så. Men trots dessa fantasiska genombrott ska man inte glömma bort våra vanliga, billiga litiumbatterier som rent faktiskt är våra vardagshjältar som vi som sagt använder till nästan allt i hemmet – och det finns sätt att förlänga vanliga AA-batteriers liv också, det har nämligen ett sprillans nytt företag vid namn Battero sett till.

Förlänger batteriets livstid

Ett företag vid namn Battero har hittat en lösning för att förlänga ett vanligt batteris livslängd hela åtta gånger genom att tillverka en speciell metallbygel som endast kostar 20 kronor. Det är i alla fall vad batteriets upphovsmän hävdar, skriver tidningen IDG. Men hur funkar det? Enkelt. Metallhylsan som heter Batteriser förstärker spänningen i batteriet vilket gör att det håller längre. Idag slutar nämligen batterier att fungera långt innan dess elektricitet faktiskt är slut och detta på grund av att spänningen just sjunker och eftersom att de flesta moderna elektronikprodukterna inte kan få ut mer el när spänningen är nere vid 1,3 till 1,4 volt har egentligen bara cirka 20 procent batteriets lagrade energi faktiskt förbrukats. Men med denna nya uppfinning ska volten hållas uppe vilket gör att batteriet fungerar ned till 0,6 volt – och Batteriser-hylsan går att använda hur många gånger som helst. Smart!