Är tekniken verkligen för alla?

Tekniken ska som nämnt vara för alla, men det är tyvärr inte alltid att så blir fallet och vissa grupper i samhället kan ibland känna sig utelämnade i utvecklingens gång. Hur är det med nedmonteringen av telenätet egentligen?

 

hand-apple-iphone-smartphoneNedmonteringen av telenätet oroar många, inte minst äldre och företagare. Det är nämligen så att en hel del människor och verksamheter är beroende av det fasta nätet och så länge det inte finns utbyggd fiber som omfattar alla byar och orter runt om i landet tycker många det är riskfyllt och lite utelämnande att släcka ner nätet. Ett säkert alternativ behövs innan nedmonteringen, menar många, som det skrivs om här i en artikel i Sveriges Radio.

Lär dig tekniken alla använder

Men vad finns det för ”nymodigheter” som kan vara bra att lära sig för att inte känna sig utanför i vårt väldigt teknikifierade samhälle? Appar som Instagram och Snapchat är något som är bra att förstå för att hänga med lite i svängen. Sedan kan man göra som många företag och samordna saker via molntjänster och växlar för att förenkla allt som har med teknik och kommunikation att göra, för mer säkerhet och bättre kundservice. En sådan tjänst är cellip telefonväxel bland annat.

Trots att många äldre känner sig lite utanför i det svenska samhället visar undersökningar på att Sverige faktiskt är ett av de bästa länderna i världen att vara pensionär i. Veckans Affärer skriver att Sverige rankas väl vad gäller livskvalitet och materiellt välbefinnande:

Den relativt sett jämna inkomstfördelningen mellan könen, tillsammans med en hög inkomst per capita påverkar bedömningen av materiellt väbefinnande, medan den goda luftkvaliteten, klimatanpassning och det generella glädjenivån bland den åldrande befolkningen höjer livskvaliteten.